sobota 4. března 2017

Tommorow´s war recenze

Ačkoliv  jsem se kdysi věnoval několika články hře Tommorow´s war z dílen Ambush Alley Games, přišel čas abych preznetoval tuto novou recenzi ale spíše proto abych hru přibližil hráčum v našem klubu.

Takže co vlastně je Tommorow´s War?
Tommorow´s war jak už název napovídá představuje bojiště zítřka.
A to ať už za 13 let v Afganistánu nebo v daleké budoucnosti na koloniich ať už proti lidem nebo proti hrozbě z vesmírů.  AAG vzal své  zkušenosti z wargamingových "simulátorů" Ambush Alley, Ambush Valley a Force on Force a aplikovala je na prostředí Science-fiction.
Ve hře se nejčastěji ujmete velení pěší čety se kterou bojujete proti nepříteli, muže jit o nevycvičené povstalce, jinou četu vycvičených vojáků, družstvo přislušníků specialních sil nebo šmejd z vesmírů.

Tommorowverse
Příběh Tommorow´s War nás zavede do 23.století, Organizace spojených národu se rozpadla už před
lety a svět je nyní defakto řízen dvěmi organizacemi OPS a NEU.
OPS neboli Organization of Progressive States jsou následníkem NATO, tuto organizaci vedou vyspělé země jako Velká Britanie, Francie nebo Spojené Státy. Jejím protějškem je NEU vedené Brazilii která je v budoucnosti Supervelmocí podobného ražení jako Spojené státy.
Příběh hry se točí okolo druhé války na Glory, což je nezávislá kolonie obsahující několik "států" která žiji ve neustálem napětí až malá serie udalostí vede k otevřené konfrontaci do které jsou rychle vtaženy i státy OPS a NEU, a tento konflikt přeroste v první meziplanetarní válku lidstva.


Sandbox jmenem Tommorow´s War
Hra je designovaná pro 15mm miniatury, ale hra je koncipovana trochu jinak než podobné hry na které jsme v českých krajich zvyklí, není to typicky "casual" wargaming jako například Warhammer, Planetfall nebo Warmachine. Hru nerozhodují komba, nebo předražené jednotky , popravdě zde nenajdete bodové hodnoty.

Hra je podobně jako Ambush Alley nebo Force on Force, založená na taktice a každé špatné rozhodnutí muže poslat celou vaší jednotku do horoucích pekel.
Ačkoliv hra vám nabízí technologie, zbraně ale i složení jednotek bojujících v Tommorow´s verse hra nabízí i návody jak si vytvořit vlastní jednotky

Hra nabízí nespočet možností jak si vylepšit své hry - výsadkové lodě, Interface bombardéry, dělostřelecká podpora, vozidla, GRID (počitačová siť propojující všechny jednotky), chamelonské obleky, railguny, power-armory, rozdílné technologické levely bojujicích stran. to všechno a nebo nic z toho mužete použit ale také nemusíte to vše je na vás.

Hra je založená na vytvaření různých scénařu sama hra obsahuje 10 scénářu rozšíření By Dagger or Talon dalších 10, inspiraci pro vytvaření svých vlastních pak najdete v knihách, filmech nebo třeba i v knihách Force on Force či Ambush Alley jenom to trochu upravíte pro vaš setting.
Kromě těchto scénářu obsahuje hra pravidla pro kampaň a tzv. mission generátor ve kterém rychle vytvoříte scénař bez nutnosti jakéhokoliv planovaní.

Jak se TW hraje
poznámka hra muže být velmi komplexní proto si zde vysvětlíme pouze základní koncepty
Hra se toči okolo podobných konceptů jako jejich předchozí hry - vycvik a morálka je rozhodující faktorem, i menší dobře vycvičená jednotka je schopná porazit mnohočetnou přesilu.
Ve hře jsou urovně kvality vyjedřeny typem kostky kterou použivají na své hody, útok,obranu, reakci atd. základním uspěchem je hod na 4+ takže je jasné že elitní vojáci použivající 12stěnnou kostku mají větši šanci na uspěch než branci použivající klasickou šestistěnnou kostku.
Hra využívá tzv. Opposite rollu tzn že pokud střílíte hodí své firepower kostky proti obrancove defense, cílem je hodit na kostkách vyšší hody než vaš protivník a více než 4+.

Velmi zajímavá ja také struktura kola, v některých hrách je inciativa pevně dana, jinde rozhoduje hod na inciativu. strana která má inciativu přidělenou ať už scénařem nebo hodem. Jedná a protivník na akce jednotek muže většinou reagovat, buď pohybem nebo střelbou o tom jestli stihne jednotka zareagovat včas rozhoduje tzv. reakční hod zde opět mají větší šanci jednotky s vyšší kvalitou. Pokud padne na reakčním hodu čislo "1" je tažena tzv. Fog of War karta někdy má pozitivní efekty někdy negativní ale nic co by vám většinou prohralo hru. Mezi efekty muže být napřiklad to že daná jednotka vstoupila na minové pole, nebo váš GRID je mimo provoz. nebo naopak mužete získat další Victory pointy, vylepšení protitankové munice nebo vylepšení coveru.
když iniciativní hráč aktivuje všechny své jednotky, protivníkovy jednotky které v kole nejednali mužou nyní provést své akce.

Ve hře nevelíte jednotlivým vojákům ale družstvům či fireteamům které fungují jako jednotka - počet členu určuje vaše základní statistiky. Jednotka 4 mužu pokud nemá další vybavení má 4 kostky na obranu a na útok - ruzné zbraňové systémy, zbroje nebo rozdílná technologická uroveň tato čísla upravují. jednotky také pokud chtějí mužou rozdělit palbu i na několik cílů což ne vždycky využijete ale někdy se to hodí.

Velmi vyrazným efektem který ovlivnuje chovaní vašich mužů je Confidence ta má tři urovně a ovlivňují při jakých situacích budou skladat testy morálky. zatímco s nízkou confidence musí skladat test pokaždé kdy na ně někdo vystřelí jednotky z vysokou confidence tyto testy nemají téměř nikdy.
výsledek testu morálky jsou tři první je stand - zde je všechno v pořádku a jednotka funguje dal jako normalně. další je pinned down jednotka se snaží ustoupit do krytu ale muže jednat jako normalně ale má sniženou troop quality o jednu typ kostky, na konci kola se však vše vratí do původního stavu. poslední vysledek je Pullback tyto jednotky se pohnou 6" směrem od nepřítele a pak se musi seskupit to trvá celé další kolo ve kterém mužou pouze opětovat palbu.

některé zbraně jako napřiklad raketomety, kulomety atp. mužou být viceefektivní proti pěchotě nebo naopak proti vozidlům ty jsou rozdělené do tři typu - light/medium/heavy a podle toho mužou poškodit vozidla zatímco lehký raketomet roztrhá jeep na kusy velmi snadno je dost
nepravděpodobné že vyřadí těžký tank.

Hlavní výtkou pravidlům ja naprvní pohled jejich složitost ale pak zjistíte že herní mechaniky jsou velmi jednoduché a vy jste schopni během běžného času zahrát i mnohém větší scénaře

By Dagger or Talon

By Dagger or Talon je zajimavé a jediné oficiální rozšíření hry Tommorow´s war, do hry přinaší nové mimozemštany (původní hra obsahuje pouze Marshborn aka kreveťaky z District 9) a rozšířená pravidla pro specialní jednotky. Najdete zde nové atributy pro tvorbu mimozemštanů jako jsou telepatie, teleportace nebo třeba adapatace na prostředí.
Příběh této knihy nás zavede do roku 2315, kdy se poprvé objeví přislušnici rasy Marshborn a utkají se na Glory s přislušniky DRPG, a pak uniknou do prostoru Republic of Arden kde založí své malé kolonie. Informuji lidstvo o smrtelné hrozbě která si bliží - Darghaur. Ale nikdo tomu nevěnuje přiliš velkou pozornost - změna přijde při bitvě na Palm Springs kdy se přislušnici 1. MSOC a 4. MSOB dostanou do kontaktu s Darghaur za těžkých ztrát lidé tuto bitvu vyhravají. o několik měsíců později udeři Darghaur na Glory, nevýdanou silou - jejich cile jsou nejprve kolonie Marshbornu ale pak začinají cílit i lidské cíle, mezitím z Grissomu startuje 7 experimentalních lodí tzv. Task Force Assasin která ma za cíl zneškodnit vlajkovou loď Darghauru a dát tak bojovou šanci  flotile a podpořit pozemní síly na Glory....

Verdikt?
Tommorow´s War a By Dagger or Talon přinašejí velmi zajímavý wargaming, nejedná se rozhodně o další klon warhammeru či podobné hry ale skutečný dark gritty scifi systém který trestá každou chybu na druhou stranu hry jsou neskutečně atmosférické, vyhodou je že i na hraní nepotřebujete mnoho modelů ale hru budou tak velké jak si jen budete přát.
Hlavní výhodou tohoto systému je to že je to robustní Sandbox, není problém zahrát si bitvu ze Starship troopers, nasledované milsim scénařem jako vystřiženým ze serie Ghost Recon, nebo třeba boje proti separatistům z knih HALO.

Hru určitě stojí za to vyzkoušet poskytuje neobvyklí pohled na boje zitřka, na druhou stranu určitě není pro každého ale to není žadná hra





Žádné komentáře:

Okomentovat