neděle 19. března 2017

15mm-scifi

Zhruba před 7lety zasahla wargamingovou scénu vlna 15mm scifi nadšení, hry jako Stargrunt II
najednou vešli do popředí a vznikali nové herní perly jako Gruntz 15mm nebo Tomorrows War.
Staré a nové firmy se vrhali do tvorby 15mm pěšáků, vozidel, vtolů, dron i obřích mechů.

Když se někdo zeptá proč hrát,modelovat ve Scifi 15mm. Odpověď bude určitě rozmanitost a prostor.
Pro klasické platoon skrimishovky vám bohatě stařčí prostor 3x3 stopy, ale nic vám nebraní hrát větší bitvy na klasických stolech.


Co se týče rozmanitosti za tou si stojím když jsem nedávno hledal modely pro 28mm Tommorow´s war. Zjistil jsem že rozmanitost v 15mm je absolutně enormní. Od Space opery až po moderní hard scifi od pěšáků až po obří výsadkové lodě jen tak pro zajimavost největší výrobce 15mm scifi Ground Zero Games nabízí přes 63 typu (stylově) pěších řad a přes 87 typu vozidel, což je doopravdy uctihodné číslo.

Herní systémy pro toto měřítko fungují trochu jinak - většina z nich nemá předem nastavené armylisty a armádu si tvoří přimo podle pravidel to vám umožní kombinovat řady od různých vyrobců a vytvořit opravdu unikatní armády.

Recenze na většinu znamějších herních systému naleznete na tamto blogu takže celkem nemá cenu je tu nějak rozepisovat. Ale všeobecně lze řict že zaleží na tom jaký typ hry chcete hrát.
Pro začatečníky nebo pro ty kteří hledají levnější alternativy pro hry jako jsou Warhammer, Antares je vhodný Gruntz 15mm, jedna se o jednoduchou hru ve které velmi lehce si hrači o statují své jednotky, buď pomocí pravidel v knize, softwaru barracks nebo internetové stránce Gruntomatic poslední dva vám umožní statové karty vytisknout takže hru pak mužete hrát z uplným novačkem.

Druha kategorie nabízí uplně jiný zažitek, tyto hry se na scifi boj pohlíží s trochu jiné perspektivy a jsou více zaměřené na hraní podle ruzných scénařu, sem spadají hry jako Tomorrow´s War nebo třeba Stargrunt II. většinou mívají trochu sofistikovanější pravidla na morálku, staraní se o raněné atp. Hry nejsou zbytečně složité a mívají zajímavé herně mechaniky, ale chvíly trva než hráč pronikne do jejich tajů.

Pokud to shrneme Science fiction v měřítku 15mm nabízí mnoho zajímavých možnosti od mimozemských invazí až po boje v blízké budoucnosti - pravidel je celá řada a tak jdou hrát hry ve stylu Republic Commando, inspirované třeba hvězdnou pěchotou nebo klasické střety pěchoty a tanků. U nás je to dost neprozkoumaný svět což je velká škoda

Výrobci miniatur
Ground Zero Games
Brigade Models
Khurasan Miniatures
Rebel miniatures
Micropanzer 
Clear Horizon
White Dragon Miniatures
Alternative Armies
ArmiesArmy
Ainsty Castings
The Ion Age
Scene Uk
Splintered Light Miniatures
Darkest Stars Games
Mechafront
ACP Games
Hydra Games
Blue Moon Manufacturing
Onslaught Miniatures

Recenze Herních systému 
Gruntz 15mm
Tomorrows War
Fireteam Andromeda (Anglicky)
Strike Legion: Platoon Leader (Anglicky)
Hammers Slammers
Fast and Dirty


 

Žádné komentáře:

Okomentovat